Wednesday, June 20, 2007

Η δύναμη της έδρας (και της υποκειμενικότητας)

Αν και δεν παρακολουθώ πολύ μπάσκετ, πρόλαβα μόνο κατά τη διάρκεια των play-offs να ακούσω περίπου 10 φορές στην τηλεόραση και μερικές ακόμα στο ραδιόφωνο ότι ο ΄Αρης έφτασε στην τρίτη θέση κυρίως λόγω της έδρας του. Δεν θέλω να υποτιμήσω τους οπαδούς της ομάδας, αλλά ούτε είναι σωστό να υποτιμώνται οι παίκτες και ο προπονητής με το υπονοούμενο πως δεν θα ήταν ικανοί να φτάσουν στην τρίτη θέση χωρίς βοήθεια. Αν αφήσουμε στην άκρη τις προσωπικές μας εκτιμήσεις και επικεντρωθούμε στα γεγονότα, τότε ο ΄Αρης είναι από τις ομάδες με τη μικρότερη αναλογία εντός έδρας νικών προς τις συνολικές νίκες (52%), κάτι στο οποίο τον ξεπέρασαν μόνο οι Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΑΕΛ στην κανονική περίοδο, και οι Πανελλήνιος, Ολύμπια Λ., αν συνυπολογίσουμε και τους αγώνες κατάταξης. Τώρα, για ποιον λόγο επικράτησε η αντίθετη άποψη, ψάξτε στον κατάλογο.

4 comments:

Anonymous said...

Η αντίθετη άποψη επικράτησε, μάλλον, από την τάση των αθλητικογράφων να εκθειάζουν με κάθε τρόπο και ευκαιρία "αυτόν τον υπέροχο κόσμο", λες και χωρίς την τακτική αυτή, τα σπορ στην Ελλάδα θα πούλαγαν λιγότερο.

Ulixes said...

Μπορεί να φοβούνται μήπως ο κόσμος στραφεί εναντίον τους, όπως τότε που (οι Αρειανοί πάλι) έβριζαν τον Alpha και τον Κοντομηνά, και ποιος ξέρει τι οικονομική ζημία θα έπαθαν οι καημένοι.

Athanasios Tsiouras said...

Νομίζω ότι κάποιες άλλες ομάδες (όπως η ποδοσφαιρική ομάδα του Άρη κατά την αγωνιστική περίοδο που πέρασε) είχαν πρόβλημα να παίζουν εντός έδρας, οι οπαδοί τους προκαλούσαν άγχος. Αλλά φαντάζομαι ότι, σε γενικές γραμμές, δεν αμφισβητείται ότι η έδρα επηρεάζει.

Ulixes said...

Φυσικά και συμφέρει πολύ περισσότερο (αγωνιστικά) να παίζεις εντός έδρας παρά εκτός, για πάρα πολλούς λόγους. Αυτό που λένε οι αριθμοί είναι ότι αν π.χ. όλοι οι αγώνες γινόντουσαν σε ουδέτερο γήπεδο, ο ΄Αρης θα ήταν πιθανότατα από τις ομάδες που θα τα πήγαιναν καλύτερα από ότι τα πάνε τώρα που έχουν το πλεονέκτημα της δικής τους έδρας και το μειονέκτημα της έδρας των άλλων.