Friday, July 6, 2007

Οι πακετάδες του Πράσινου Κόλπου

Στο εναρκτήριο post του καναπέ των φιλάθλων δεσμευθήκαμε να μην ασχοληθούμε με το ποδόσφαιρο με τη συνήθη έννοια της λέξεως. Θα ασχοληθούμε όμως με το αμερικανικό ποδόσφαιρο, και το πρώτο σχετικό άρθρο δεν θα μπορούσε να είναι για άλλη ομάδα εκτός από το χιλιοτραγουδισμένο καμάρι των Μεσοδυτικών Πολιτειών, τους Green Bay Packers. Πιστεύω πως το θέμα είναι επίκαιρο μια που τώρα είναι η εποχή που διατίθενται τα εισιτήρια διαρκείας. Θα καταλάβετε τι εννοώ.
Κρίνοντας από το όνομα τους - Packers - θα περίμενε κανείς πανωλεθρία από άποψη marketing. Εν τούτοις, με αυτό το όνομα πορεύονται από το 1919, όταν το ξεπούλησαν (το όνομα) στον χαμένο στα βάθη του χρόνου χορηγό τους για 500 δολάρια, και το κρατούν ακόμα και σήμερα.
Το Green Bay (προσοχή. ΄Οχι Green Day) είναι μία πόλη 100 000 κατοίκων (2006) που βρίσκεται στο Wisconsin. To επίσημο όνομα του γηπέδου τους είναι "Lambeau Field" και το ανεπίσημο "η παγωμένη τούνδρα". Η χωρητικότητά του αυξήθηκε πολλές φορές τις τελευταίες δεκαετίες και πάντοτε ήταν λίγο μικρότερη από τον πληθυσμό της πόλης. Σήμερα χωράει 73 000 "τυριά" (cheeseheads) όπως αυτοαποκαλούνται οι οπαδοί των Packers.
Η ΠΑΕ είναι μη κερδοσκοπική και τις μετοχές της μοιράζονται 111 967 μέτοχοι. Πρέπει να σημειωθεί πως η ΠΑΕ δεν είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο και οι μέτοχοι δεν λαμβάνουν μερίσματα.
Αγωνιστικά, η ομάδα είναι από τις καλύτερες αλλά σίγουρα όχι η καλύτερη, τόσο διαχρονικά όσο και τα τελευταία χρόνια, και έχει κερδίσει τον Υπερκύλικα (Superbowl) 3 φορές. Αυτό όμως στο οποίο πραγματικά δεν παίζεται, είναι ο δωδέκατος παίκτης. Προσέξτε τα στοιχεία:
Τα εισιτήρια εξαντλούνται σε κάθε αγώνα από το 1960. Στη λίστα αναμονής για εισιτήριο διαρκείας περιμένουν 74 000 άτομα (2007), δηλαδή περισσότεροι από όσους χωρούν στις κερκίδες. Ο χρόνος αναμονής για κάποιον που θα κάνει αίτηση για εισιτήριο διαρκείας τώρα, είναι 35 χρόνια. Για αυτό τον λόγο, πολλοί οπαδοί συμπεριλαμβάνουν στη διαθήκη τους το εισιτήριο το οποίο αναμένουν. ΄Αλλοι εγγράφουν στη λίστα τα παιδιά τους αμέσως μόλις εκδοθεί το πιστοποιητικό γεννήσεως.
Μόνον στην Αμερική...

1 comment:

Athanasios Tsiouras said...

Αν πάτε στην παραπομπή για τα εισιτήρια, αξίζει τον κόπο να διαβάσετε τους (προτυπωμένους) όρους σε κάθε εισιτήριο, σε σχέση με τη συμπεριφορά των φιλάθλων.